Публикувано от: Николай Колев | 19.03.2009

Защо живеем толкова скъп живот

Кой е човека?

Кой е човека?

Всеки иска да харчи по – малко , за да има за повече удоволствия , но много рядко успява. Все събираме пари за всякакви работи , които са ни потребни или не чак толкова. Все спестяваме и все се лишаваме ала на не можем да си угодим. Дали сме виновни ние за безпаричието или някой друг? Това безименно лице яде от парите ни , лишава ни от удоволствията от живота , взема ни спокойствието и сигурността. Чудите ли се вече , кой е тоя човек за когото говоря , ако да четете и не се бойте.

Убедени сте , че вие сте причината за този ваш живот ала не. Харчим в пъти по – малко от западно-европейците , ама нямаме повече спестени пари от тях. Това се дължи на анонимния човек. Той е алчен. Той е корумпиран. Той е неморален. Той е незаинтересован. Той е безотговорен. Той е човека , който те надцаква всеки ден , като ти взема парите без ти да разбереш. Този човек е българина , който забогатява от гърба на хората , които спазват правилата , ама той не ги спазва. Чрез хитрина той измъква лева на българина и никой нищо не може да предположи. Рушвети , картелни сделки , подкупи , далавери. Той участва там и винаги остава анонимен. Чрез неправдоподобни лъжи ни омайва и когато лъжите станат много почва да не ни пука. И така системата , в която участваме ни точи честно изкараните ни пари и ги дава на анонимния тарикат.

Ние няма да разберем , кой е в точност този човек , но нека да помислим защо той съществува. Човек щом ви краде парите значи си мисли , че ще остане безнаказан. Интересно мислене породено от нещо. Породен от мита , че парите оправят всчико. Еми как тогава този човек да не бъде примамен от тях. Почва да уважава себе си повече отколкото хората.

Трябва да се питаме защо  това е така и дали е редно да е така. След това да поискаме отговори. И накрая да ги получим. Може би , защото не питаме оставяме човека в сянка да ни краде парите. И ще ви кажа защо живеем толкова скъп живот , защото ни интересува повече , как да си пуким нещо , отколкото защо струва толкова. Проблема се крие в самите нас. Оставяме да ни убират  и после се питаме къде са ни парите. И докато оставяме това да се случва , ще продължаваме да тънем в нищета.

Реклама

Отговори

  1. много разумно написано, мисля че правилно схванах идеята и смятам, че най-малкото е интересен поглед към ситуацията в БГ, а защо не взема направо да пиша – вярно е! но „това невидимо зло“ всъщност съществува между нас, има го на всякакви нива: от боклукчията, който иска шише ракия, за да ми изхвърли боклука, през учители, преподаватели, лекари, полицаи, та до най-високо ниво в големия бизнес и парламента – работата, която се предполага, че трябва да свършиш по задължение (и ти се плаща за това) гледаш да изкараш нещо отгоре, за да платиш за други услуги (в някоя от останалите категории). мисля, че това, което ни липсва е гражданско съзнание… промяна на мисленето и (в някаква степен – на ценностите).
    съжалявам, че се увлякох в толкова дълъг коментар, но намирам темата интересна и добре поставена:) merçi

  2. Няма защо да се ограничаваш. Все пак с по – дълъг коментар няма с какво да навредиш.
    Разбрал си точно какво исках да кажа и щом има един човек , който го е разбрал значи вървим на пред и само ще кажа да не се оставяме на мнозинството.

  3. Добре написано, вярно и логично. Поздравления. Моля само, препрочитайте си материала, преди публикуването му. Правописните грешки могат да олекотят казаното.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: