Публикувано от: Николай Колев | 23.03.2009

Компютъра стана много по – умен от нас хората

Незнаещия човек пред знаещия компютър

Незнаещия човек пред знаещия компютър

Ние хората направихме нещо , което стана по умно от нас. Компютъра е поредното чудо , което ни помага да си вършим ежедневните работи. Също така е й едно от най -разпространените неща в бита на човека. То стана необходимост. Също така компютъра е й по -умен от нас. От известно време хората вече не питат другите хора , като не знаят нещо , ами търсачката Гугъл. Гугъл никога няма да те излъже нито пък ще ти се инати и не ти трябва да го познаваш. Информацията ни залива и разбира се не можем да научим всичко , но за разлика от нас , компютъра може.

Вече се питате защо пиша тази статия. Защото поради тези факти хората стават все по отделени един от друг. Компютърът може да е предмет за по – бърза комуникация , но тя не е реална , тя е виртуална. Хората стават виртуални. Не казвам , че е лошо , но както със всяко нещо не трябва да се прекалява. Също така човека търси по – лесна комуникация с непознати , където в интернет може да ти го предостави. След време хората ще си общуват с роботи , а не със самите те , защото робота няма отрицателни черти. Търсим по – простите неща и заради това бъдещият компютър ще ни замести в трудните дейности. Ще се надявам , да не станем същества , които само ще задоволяват собствените си нужди. Така ще станем като животните , но ще имаме надмощие над всичко , за което компютъра един ден може да изчисли , че сме излишни за системата.

Реклама

Отговори

 1. Большой доклад! Очень хорошо написана!

 2. Доста лоша граматика и проблеми с правописа.

  Относно статията. Компютърът никога не е бил умен и скоро няма да бъде. Отдавна се правят разработки на изкуствен интелект, но за момента все още няма такъв, който да може да се сравнява дори с маймуна. Това което може един компютър по-добре от нас хората е да прави бързи изчисления. Нищо повече. Цялата информация в твърдите дискове е създадена от нас по един или друг начин, а не от компютрите. Дори да използваш компютъра като инструмент, пак ти си оставаш създателя на даден нещо (програма, картинка, музика или каквото друго се сетиш).
  Гугъл не е безгрешен. Често те праща за „зелен хайвер“. Все пак много помага. Чрез него можеш бързо, лесно и удобно да намериш полезна за теб информация.
  Грешиш и за това, че един робот няма отрицателни черти. Главната отрицателна черта на един робот е, че той е бездушен. Не можеш да очакваш от него да чувства. Поне не в нашето време. Може би в някакво сравнително далечно бъдеще.
  Това, че човек търси лесния начин за всичко е негова черта откакто съществува на Земята. Не е нещо, появило се в близкото минало и не е нещо, което ще изчезне. Такава е същността ни. Човекът обаче има и добри черти. Стреми се да постигне нещо повече от вече постигнатото от него или други хора, а това не е малко. Компютърът няма цели, докато някой не му ги зададе.

 3. Най – после да прочета критика по моя статия.
  За първото нещо си признавам , няма какво да споря.
  Това което си писал за статията е добре формулирано ,но ще те контрирам все пак ,защото не съм съгласен с някой работи.
  Компютъра само му липсва тъй наречения „Изкуствен интелект“. Щом почне да избира какво да прави без да му казват е почти завършен продукт. Това че му липсват чувства не го прави по – глупав. Компютъра не е задължително да мисли като човека.
  Ние като хора сме направили еволюцията си до това ниво за хиляди години ,а компютъра ще я направи за десетки. Неговото време идва.

 4. Колко бързо се развива техниката, зависи само от нас. Все пак поне засега ние я създаваме, а не тя сама на своя глава. И не си прав, че компютърът прави своята еволюция за няколко десетки години. Това е машина, която по една или друга причина е станала електрозависима с времето. Компютърът като изчислителна машина съществува от много, ама наистина много отдавна. Сигурно има едно 2-3 хиляди години. Смешно е, но е истина. Сметалото с десет реда по десет топчета също е компютър. Ще се опиташ да ме опровергаеш, но ще ти опонирам предварително. Човекът също е започнал да еволюира от нещо по-просто устроено (поне на теория макар да не съм привърженик на Дарвин).

  Спорът ми стана интересен, но не знам дали ще ми остане време да поспорим пак. Въпреки това ще хвърлям по един поглед към тази тема, когато се сетя.

  Поздрави.

 5. 1. Ние развиваме техниката , но тя се прави от автоматизирани машини ,а не от нас (Само прототипите се правят от хората).
  2. Еволюцията на компютъра може да е тръгнала от сметалото , но и ние сме тръгнали от чехълчето 😀 , затова компютъра е доста по бързо развиващ от човека 🙂
  Можеш да кажеш ,че нашето развитие от чехълче до човек е направено само от природните условия ,но не можем ли да кажем ,че компютрите са се развили заради човешките условия?

 6. 1. Роботите изработват само това, което сме им задали (по брой, по начин, по скорост и каквото искаш още).
  2. Никога не съм вярвал, че човешкото същество е произлязло от една еволюирала клетка (едноклетъчно). Никога няма и да го повярвам. Също и теорията с маймуните не ми се връзва нещо. Ако сме произлезли от тях, защо те още съществуват? Те не са разновидност (както са различните раси), а са много по-назад в развитието си от нас. Нещо няма логика да са останали като вид. По тази тема пък може до безкрайност да се спори.
  Компютрите не са се развили. Те не са живи организми. Ние ги развиваме. И не е заради човешките условия, а заради това, че човек няма как да извърши това, което може да извърши компютър. Като пример ще дам една съвсем проста интегрална схема. Няма никакъв начин да се изработи на ръка от човек. Тук се намесват компютърът и роботите. Нещата са свързани разбира се. Нужни са ни машини, за да създаваме по-добри машини. Отдавна е невъзможно това да става чисто ръчно. Тук обаче доста се отклонихме от темата за изкуствения интелект. Ще кажа няколко думи и за него. За момента изкуствен интелект на практика съществува само в изолирани експерименти. Създадените изкуствени умове в компютър за момента са с интелект по-малък от този на хлебарка. Обърни внимание на ежегодните състезания за самоуправляемо превозно средство на DARPA. Огромни компютри, купища сензори, GPS дори и пак едвам успяват да се движат по някакви елементарни правила и то не всички. За да създадем изкуствен интелект, първо трябва да осмислим как точно функционира човешкият мозък, а това не е лека задача. Ще стигнем и до този момент някой ден, убеден съм. Дали обаче един умен компютър ще може по някакъв начин да чувства и да разсъждава освен да прави изчисления, не мога да кажа.

 7. По последното мнение – за компютрите си на 100% прав. А пък мозъка да възпроизведем няма да можем и след хиляда години, той е толкова тъмна Индия за момента че чак ум да ти зайде. Но за маймунките не си прав ( ника ми много пасва, намирам го за забавно) Въпроса как така маймуните не са се развили като сме произлезли от тях е доста аматьорски в което лошо няма. Ако го опростим, маймуните по цял свят не могат да еволюират по един и същ начин, те не са едно стадо и всички на юруш. Има си отделни индивиди които се развиват и са родоначалници на нови междинни видове, всичко това преминава за десетки милиони години, какво толкова чудно има. Не казвам че теорията е правилна но е съвсем логично обоснована. Нова порода куче се създава за десетина поколения, естествено тук подборът е нарочен и магията става за двайсетина години, но пък естествената еволюция протича за стотици хиляди поколения. Доказано е че съвременния човек е произлязъл от черните хора в Африка, тях защо тогава ги има, макар и да не са различен вид. Аз не мога да се обоснова научно, но който и антрополог да питаш две различни мнения няма да получиш.

 8. Скоро ще съм прав за компютрите.
  Знам ,че на всеки 2-3 години компютрите стават 2 пъти по мощни ,а ние си оставаме с един и същ капацитет ,но с различна(обновена) информация. Ще ни надминат и ние няма да разберем кога 🙂

 9. Уважаеми приятели,

  Нека и един постоянно потърпевш от компютърната инвазия в човешкия бит да се намеся…
  Колкото и учудващо е – всеки от вас има право в даден момент! Бива и така на божия свят. Но това не означава, че всеки има правото да обобщава частното твърдение като всеобщо!…
  Че „комповете“ се развиват със светкавично темпо е факт! И слава богу, защото времената на ръчните сметки и писменост изобщо трябва отдавна да са в музеите. Но това, че последните модели портативни „чудеса на техниката“ са навсякъде и по всяко време с нас не ги прави опасни за Човечеството!… Е, само малко ни разглезва с удобствата да имаш необходимата информация, да решиш веднага даден проблем (който преди годинка-две ни е струвал месец или поне седмица тичане и блъскане тук и там) не прави компютрите по-умни от нас!…Ако някое човешко същество се притеснява от скоростта и точността на изпълнение на командите им, то си е за него! Повечето от нас само се радват на тези придобивки – при мен, например, задача, решавана от предтечите ми за години и то с твърде опростени изисквания за точност и всеобхватност, до преди две години се решаваше за 2-3 дни, а днес – за 20 мин! И то с доста по-прецизни резултати! И никой от нас не се притеснява, че комповете ще станат по-умни и ще ни изместят напълно – поне в обозримото бъдеще!
  Вярно е, че могат да „помнят“ огромно количество нужна и ненужна информация – незаменими са в това. Но все пак от човека зависи как да се използва тази им способност. И това не ги прави по-интелигентни – само по-добри ПОМОЩНИЦИ на homo erektus (ако така се пишеше това…)
  А потърпевш се чувствувам, защото все повече хора от нашето, иначе развито общество, търсят и намират смисъл днес именно в комуникирането със и чрез компютрите. Наистина е по-просто и лесно е да играеш със „желязото“ – можеш многократно да го рестартираш, обиждаш и даже да го разушиш, без да ти се търси сметка за това (пострадва ти само портфейла:-) А при общуване с ХОРА… Е, само от този пример може да се заключи за разликата в интелекта и бъдещето ни – за ЧОВЕШКИЯ род няма опастност от страна на „искуствените мозъци“…Опасността идва само от неумението на не дотам обучени (и съзнателни) „специалисти“, на които се дава възможност да управляват могъщата техника…Но това вече е друга тема, нали?!…

  Любо Петров
  ИЯИЯЕ – София

 10. Ние ,че използваме компютрите за изчислителна дейност ,не означава ,че някъде в САЩ ,Япония или някъде в Европа не се опитват да създадат някой самостоятелен компютър.

 11. Да кажеш че компютъра е умен.. е меко казано смешно. Все едно да кажеш че библиотеката е по-умна от човека понеже съхранява много знания. Компютъра е една библиотека. Това че компютрите стават 2 пъти по-бързи в изчисленията само за 2 години е факт, но дори и с такъв темп те си остават едно сметало, просто едно по-бързо сметало. Представи си следната много проста задача – имаш една кошница с ябълки, портокали и круши примерно, и най-ниско интелигентния човек за някакви си милисекунди може да определи с 100% точност кое какво е, за един компютър това е почти невъзможно. За да може да проведе един компютър такав подобен процес по разпознаване и то на всякакви обекти, и то за милисекунди.. ще трябва да изминат още адски много години. А това е един сравнително елементарен разпознавателен процес. Какво да кажем за способноста на човека да направлява логиката си в определена насока, за да достигне до конкретен търсен резултат – а именно това е интелегентноста, това е абсурдно на тоя етап от развитието на компютрите. Това е като играта на шах, но не на конкретна дъска с определени фигури и определени възможности за ходове, а търсене на логически път на неопределена дъска, с неопределени фигури и с неопределени ходове!! Ние едва ли ще сме свидетели на нещо подобно.. за съжаление..

 12. Хорошо

 13. Не съм наясно дали тази страница е активна, но ми беше интересно сега, години по-късно, да прочета отново човешките коментари по ситуацията human-computer. Нали комповете се развиват с темпове?! Е, за тези 2-3 години какво постигнаха освен бързина и обеми памети? До интелекта е още доста далеч…не, че няма да бъде постигнат в една или друга степен. Но до творчество (вярно доста хора не го могат, но това е друга песен!:-) има още мноого път и време!
  Хора, бъдете спокойни, но…не се размързеливяйте – упражнявайте се в творчеството – в останалото „машинките“ само могат да помагат с всичките им вградени мощности!…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: