Публикувано от: Николай Колев | 04.06.2011

Енергийните нужди на България

Лятото идва и с него идва и топлите дни и нощи ,а с тях и увеличаване на консумацията на електроенергия. Дали това лято енергосистемата ще издържи на летния пик от лудата консумация в курортните селища(90% от Черноморието). За съжаление ще се разбере много скоро дали ще има  „режим лято 2011“.

Парадоксално е ,че плащаме супер „злите“ цени за електроенергия ,която ползваме ,и не само ,а и за енергоразпределение плащаме не малко пари и пак сме на ръба. Строят се фотоволтаици ,вятърни паркове и какви ли не съоръжения за производство на зелена енергия обаче това е ,като козметична процедура за една баба. С един ,два или пет мегавата от един такъв парк няма как да оправим работата. Само да отбележа ,че един реактор на АЕЦ Козлодуй произвежда 1000 мегавата електроенергия. На кратко ,тези паркчета са скъпи ,трудни за поддържане ,нисък коефициент на полезно действие ,произвеждат енергия само при наличие на определени метеорологични условия ,почти никога не произвеждат максималната мощност ,която е дадена и за капак е и по-скъпа самата електроенергия ,както сами можете да се сетите от всичко изброено преди това ,няма как зелената енергия да е евтина. Тук някои ще ме контрират ,че това е бъдещето ,защото е „чисто“ и „ЗЕЛЕНО“. Е оказа се ,че не е толкова „яко“ да се строят такива системи. Ветрогенераторите са шумни(не може да се живее покрай тях) ,заемат голяма площ ,а и пречат на птиците да се ориентират (променят въздушните течения). А за сегашните фотоволтаици? Ами те са ниско енергийни и скъпи и добре ,че имаме много пустеещи земи ,че да има къде да ги инсталираме (отново проблем с мястото). За в бъдеще технологията за добиване на енергия от възобновяеми източници ще се подобри и тогава ще има смисъл да се инвестират пари в такива системи. Сега може да се замислим за един стар проект – АЕЦ Белене ,който стана нарицателно име за всeки един управляващ парламент от първата първа копка до сега. То пари няма ,то инвеститори не могат да се намерят ,то руснаци не искаме ,то хората са против строежа ,то хиляди работи… Чудя се за толкова години ,колко пари са взели тези хора и сега живеят ухолно. Един да беше ,щеше да си осигури бъдещето и щеше да построи този прословут АЕЦ. На скоро разбрах ,че закупените от 1990 година ядрени реактори за АЕЦ Белене са дадени на руснаците ,защото били много стари и не ставали за употреба. Руснаците са си ги взели и пуснаха още два блока(не помня къде точно). И руснаците ги изплзват ,защото са по-прости от нас… да ,да. Знаят какво правят ,а ние от нашето невежество само губим.

До сега предполагам ,че повече от половината читатели са направили асоциация в главите си: АЕЦ  ,ФУКОШИМА ,ЧЕРНОБИЛ ,РАДИАЦИЯ… все страшни думички ,ама който не е запознат го е страх. В момента ,каквото се строи ,се прави с най-модерните защити. Това не е поредната бакалия ,това е АЕЦ ,туко-така не се строи. Също така от нищото не гърми ,трябва да се случат 100 хиляди неща ,за да стане някаква авария. За Чернобил има достатъчно филмчета ,където е обяснено ,как се е получил този злощастен инцидент. АЕЦ Козлодуй е най-сигурното място в цялата държава. Защитено както от природни бедствия ,така и от външни лица. С още един АЕЦ ще сме енергийно независими за в бъдеще. Ще имаме голям запас от електроенергия и ,което ще е най-хубавото ,отново ще изнасяме електроенергия на нашите съседи ,а електроенергията както знаете си е скъпа. Също така ще паднат цените на тока (най-евтината електроенергия е от АЕЦ Козлодуй). Скоро бяха гръмнали медиите ,че АЕЦ Козлодуй продава на разпределителните дружества електроенергия на цена 6 стотинки на киловат час ,а те я продават за много повече ,нереално повече. Трябва да се премахнат ЧЕЗ ,E.ON и EVN ,за които бяха сложени да си бъдат конкуренти една на друга и така да подобрят качеството на услугата ,обаче както знаете не можеш да се прехвърлиш от едната фима на другата ,а сме разпределени по райони и идеята за ,която бяха създадени тези фирми се губи. Допълнително се ускъпява електроенергията заради тях и всички страдаме от това. Или  трябва да се направи наистина това ,което беше замислено или да става отново изцяло държавно. Посредници не ни трябват ,на които да им пълним джобовете с пари.
В бъдеще ще се спрат ТЕЦ-овете в България ,а българската електроенергия се произвежда главно от ТЕЦ-ове ,което значи ,че ако не си усигорим бъдещето ще страдаме не само с режим на тока през лятото по курортите ,а и по всяко време и на всякъде или ще купуваме ток от чужбина ,което значи само едно – скъпо. ТЕЦ-овете ще ги затворят ,защото са:
1. Едни от най-големите замърсители;
2. Използват се невъзобновяеми източници на енергия (както знаете до 2050 година въглищата ще са дефицитна стока);
3.В момента се използват нискокалорични въглища(50% от масата им е негорима пепел) и някои ТЕЦ-ове са газифицирани (пример ТЕЦ Варна) ,но не се използва газ ,а въглища ,защото е по-евтино;
4. По-скъпа електроенергия.

За ВЕЦ-овете в България няма какво да говорим. Те са прекалено малко и са със ниски мощности ,а и няма места за направата на големи съоръжения с големи мощности. Един голям пример за неефективността на вецивете в България е Цанков камък ,където са налято много пари ,а производството на електроенергия е нищожно.

Консумацията на електрочество си расте ,а системата остава почти непроменена. На лошо отиват работите ,но все пак не мога да кажа ,че сме закъсали. Има светлина в тунела. Трябва да се подорби електропренасянето да си подсигурим електроенергия ,която да е „чиста“ и евтина ,да се махнат разпределителните дружества или да станат наистина конкуренти ,а не монополисти като сега.  Като знаем какво искаме става много по-лесно за постигането на целите ни. За съжаление в енергетиката има много пари ,а къето има пари има и интереси и за съжаление интересите на политиците ,които се занимават с българската енергетика се разминават с тези на данъкоплатците. За съжаление там си е голяма политика и не можем кой знае какво да направим ,но поне и ние да не се лутаме като овце ,а да знаем какво искаме и като нищо взели ни чули някой слънчев ден! 😉

Реклама

Отговори

  1. А имайки впредвид всички гореизброени чудеса на ТЕЦ, нашата скъпа управа днес реже лентата на нова ТЕЦ, на стойност 1.3 млд. (изпълнено от американска фирма), която ще осигури 9% от тока на страната. Интересно ми е, с какви въглища ще се захрани това ламтило на изчерпаеми природни ресурси, които и без това вече не достигат.
    А чужбина с отворени обятия е готова да продава ток на нас, само това чакат. Ние бяхме една малка държавица, която изнасяше на съседите енергия, и тъй като това беше една от малкото останали печеливши индустрии, трябваше да ни я вземат и нея. АЕЦ Белене ама изобщо не ме грее какво са се развикали за бедствия, радиация и т.н. – да видят Франция, Великобритания и другите „съвестни“ държави какво правят с техните десетки атомни електроцентрали – печелят милиони от износ на енергия, ето това правят. Ама на тях никой не им държи сметка.

  2. Това ми звучи като някакъв абсурд.

  3. Поредния абсурд …

  4. ..а какво да кажем за зимата.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: